Congres

Bewegend Buitenonderwijs

Schooljaar 2021-2022

Op 28 oktober 2020 zou het Congres Bewegend Buitenonderwijs plaatsvinden

Vanwege alle maatregelen omtrent COVID-19 is het onmogelijk op dit moment een congres te organiseren. Het congres wordt daarom verschoven naar schooljaar 2021-2022

Lezing Brein in Beweging

Door Jan van der Zwan (onderwijsadviseur en psycholoog)
Heb je wel eens een kind ontmoet dat bewegen niet leuk vindt? Nee toch! 
Door de kinderen veel te laten bewegen stimuleer je veel hersengebieden tegelijkertijd. En hoe meer hersengebieden er tegelijk actief worden, hoe intensiever het leereffect is.
In deze interactieve lezing zoomt onderwijsadviseur en psycholoog Jan van der Zwan in op het kinderbrein. Hij laat aan de hand van aansprekende en praktijkgerichte voorbeelden en oefeningen zien hoe je hen op een breinvriendelijke manier kunt begeleiden bij het bewegend leren.
 
Aan het einde van de lezing heb jij antwoord op de volgende vragen:

  • Is er een relatie tussen bewegen en leerprestaties?
  • Welke relatie heeft bewegen met dyslexie?
  • Speelt het zingen van liedjes ook een rol bij de taalontwikkeling?
  • En… hoe bewegingscreatief ben ik zelf eigenlijk? 

Lezing Peter Heerschop

Peter Heerschop heeft 14 jaar gewerkt als gymleerkracht in het basisonderwijs en draagt het onderwijs een warm hart toe. Zijn verhaal zal zorgen voor herkenning en verbinding. Je gaat met een lach op je gezicht de volgende workshopronde in!

De Workshops 

U kunt kiezen uit deelname aan twee van de volgende workshops.

Buitenles in groep 1 t/m 3

Door Meester Sander 
(Sander Gordijn)

Meester Sander gaat elke dag naar buiten met zijn klas. In deze workshop neemt hij jullie mee in de wereld van buiten spelen en leren in groep 1 t/m 3. Je krijgt praktische voorbeelden, gaat zelf bewegen en ontdekt waarom je bij je jaarbestelling heel veel stoepkrijt moet inslaan!

Beweging en het breinDoor Jan van der Zwan
Wat is het effect van bewegen op het brein? Hoe kan beweging het leerproces ondersteunen? Jan van der Zwan vertelt je er alles over tijdens deze workshop!

Buitenles in de bovenbouw

Door Annieke Otten-Zantinge
Veel buitenlessen worden gegeven in groep 1 t/m 4. Het lijkt daarom soms lastig om ook met onderwerpen als breuken, procenten en gegevensverwerking aan de slag te gaan buiten. Maar uit deze workshop blijkt dat niets minder waar is! En dat zeker ook oudere kinderen het heerlijk vinden om buiten les te krijgen.

Buitenles en lesdoelen


Door BuitenWijzer
We horen het vaak: Ik wil graag buitenles geven, maar hoe haal ik dan mijn lesdoelen? En hoe zorg ik ervoor dat mijn ideeën bewaard blijven en we als collega's onze lessen delen? En differentiatie, hoe pak ik dat aan? Tijdens deze workshop laten we je de kneepjes van het vak zien. Voor wanneer je verder wilt gaan dan af en toe een buitenlesje. 

Buitengewone vragen

Door Erik Groot Koerkamp Kinderen groeien op in een beeldcultuur met heel veel tweedehands informatie. Zelf echt ervaren wordt zeldzaam. Buitengewone vragen kunnen uitdagen en prikkelen om zelf het avontuur en het onderzoek aan te gaan. Met suggesties hoe je dat organiseert met een klas met 28 leerlingen. 

Het beweegplein

Op het beweegplein krijg je ontzettend veel inspiratie voor verschillende lesvormen. Ingedeeld op vakgebied en bouw staan er ervaringsdeskundigen voor je klaar om allerlei lesvormen uit te leggen en samen uit te voeren. Zo kom ook jij aan je dagelijkse dosis beweging in de buitenlucht! En ga je natuurlijk met heel veel nieuwe lesideeën naar huis.

Rekenen
Tafels, tabellen en grafieken, automatiseren, breuken en procenten. Op het beweegplein worden verschillende buitenlessen getoond op dit gebied!

Taal
Taalles buiten doen, wordt vaak ervaren als een uitdaging. Op het beweegplein doe je verschillende taalessen waaruit blijkt dat je ook je taalles prima buiten kunt geven!

Wereldoriëntatie
Aardrijkskunde, geschiedenis en natuur zijn prachtige vakken om te koppelen aan de buitenruimte. Bezoek het beweegplein om inspiratie op te doen voor je volgende les!

Taal onderbouw
Een apart plein voor taal in de onderbouw (1 t/m 3). Leer werken met vertelstenen, rijmkaartjes en letters herkennen en geef de volgende dag jouw taalles buiten!

Rekenen onderbouw
Oefenen met getallen herkennen door tikkertje, verstoppertje en andere spelletjes? Of wil je ideeën opdoen voor het automatiseren van sommen tot 10? Op dit plein moet je zijn!

Programma

9.00 - 9.30  Ontvangst met koffie en thee

9.30 - 10.30   Lezing
10.30 - 10.45 Pauze
10.45 - 11.45   Workshops
11.45 - 13.00  Lunch en bezoek aan beweegplein
13.00 - 14.00  Lezing
14.00 - 14.15  Pauze
14.15 - 15.15  Workshops
16.00 - 16.30  Afsluitende borrel

Voor wie

Leerkrachten

Onderwijsassistenten
Intern begeleiders en (motorisch) remedial teachers
en overige geïnteresseerden uit het primair onderwijs. 

Locatie

Theater en Congreslocatie Orpheus in Apeldoorn

Kosten

De kosten voor dit congres worden bekend gemaakt zodra de nieuwe datum is vastgesteld.

Kaarten bestellen


Kaarten zijn nog niet beschikbaar.